fbpx

Próbára tette a DunaTaxit első téli szezonjában a kemény tél és a dunai jégzajlás

Régen volt ilyen kemény, hosszú, fagyos telünk, mint idén. A DunaPort Kft. új DunaTaxi üzletága ( http://dunataxi.hu/ ) egész éves szolgáltatást nyújt a privát városnézést kereső vendégek számára, azonban a szokatlanul zord tél hosszú kényszerpihenőt rendelt el.

Valójában minden évben van 2-3 hét, amikor a Dunán több-kevesebb jégtábla jelzi, hogy tél van, gyakoriak a mínuszok, de arra már kevesen emlékezhetnek saját tapasztalatból, hogy a folyó teljes szélességében befagyjon, összeálljanak a jégtáblák, sőt annyira meg is vastagodjon, hogy arra rá is merészkedhessünk.
Pedig még történelmi esemény is fűződik a Duna jegéhez. Egyes történelemkönyvek szerint Hunyadi Mátyást a Duna jegén összegyűlt nép közfelkiáltással választotta meg Magyarország királyának.

A legutóbbi olyan alkalom, amikor a Duna teljes szélességében befagyott, annyira, hogy elbírjon embereket is, 54 éve, 1963 telén történt.

A Dunán zajló jegesedést a part mentén élők mindig baljós előjelnek tekintették. Tavasszal ugyanis, amikor az enyhébb idő beköszöntével megindult a folyó északi szakaszain a jégzajlás, a fentről érkező jégtáblák, a Kárpát-medencében többnyire még jégpáncélt találtak, ezért egymásra torlódtak és visszaduzzasztották a folyó vizét. Ha elég víz gyűlt össze, a megnövekvő nyomás hatására a jégtorlasz megemelkedett és pusztító “romboló hajóként” továbbúszott, rendszerint minden útjába kerülő dolgot letarolva.

Forrás: http://dunaiszigetek.blogspot.hu/

A hideg télnek vége, küszöbön a tavasz! Mi pedig újra üzemelünk! Március közepéig a DunaTaxi, azt követően pedig a két vízi limuzinunk – a Lakmusz és az Unicum – is várja a valódi élményhajózásra vágyó vendégeit.

Nekünk a víz az út! …jég nélkül!

Pin It on Pinterest

Share This